Вашата оценка 5.00 от 1 гласа

Коя ще е най-посещаваната дестинация през 2024 г.?

22.Ноември.2023
Коя ще е най-посещаваната дестинация през 2024 г.?

Ако смятате, че най-популярните европейски дестинации са били претъпкани тази година, сте прави. С бума на туризма през цялата 2023 г. броят на посетителите в Европа най-накрая се изравнява с нивата отпреди пандемията. Измерени в разходи, входящите пътувания ще струват с 19% повече от 2019 г., според наскоро публикувания доклад WTM Global Travel Report съвместно с Tourism Economics.

Но в една страна се наблюдава зашеметяващ ръст на броя на посетителите и се очаква през 2024 г. тя да изпревари Франция като втората най-посещавана страна в Европа. Въпреки че общият брой на посещенията в Европа е спаднал с 3% - от 440 млн. през 2019 г. до 428 млн. през 2023 г., в Турция се наблюдава рязък скок на броя на посещенията. 

Страната регистрира 73-процентен ръст на броя на посетителите в сравнение с 2019 г. По този начин тя изпреварва двата най-големи пазара в Европа - Франция и Испания, които отбелязват ръст от съответно 33% и 31% спрямо 2019 г. Хърватия, десетият по големина пазар в региона, е друг отличник, като през 2023 г. се очаква да достигне 51% ръст спрямо нивата отпреди пандемията.

Какво се крие зад туристическия бум в Турция?

Със спада на турската лира почивките в Турция станаха по-достъпни за много туристи. Крайбрежието на страната с кристална вода и елитни курорти се превърна в по-бюджетна алтернатива на Италианската ривиера или Лазурния бряг във Франция.

Истанбул привлича посетители с оживените си квартали и впечатляващата османска архитектура, а Ефес на западния бряг е древно чудо с колосални паметници, отбелязва Euronews. В сърцето на Турция посетителите могат да се насладят на неземния пейзаж на Кападокия, забележителни хотели  и приключение с балони с горещ въздух. Това е и една от малкото европейски дестинации, в които не са забранени полетите от Русия, като през 2023 г. се очаква общо 7 млн. руснаци да посетят Турция, в сравнение с около 5 млн. през 2022 г.

Коя ще бъде най-посещаваната държава през 2024 г.?

Докладът на WTM  прогнозира, че привлекателността на Турция ще продължи и през 2024 г. и ще изпревари Франция като втората най-посещавана страна в Европа. Организацията прогнозира продължаващ растеж за Испания, Франция и Турция, като стойността им ще се увеличи съответно със 74, 80 и 72%.

 
 
Всички новини

Наши партньори